Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falda v novém domově.

14. 3. 2010
Faldův nový domov - JS Sloupnice
 

Nové zprávy o Faldovi z 10.12.2010
 
Bohužel v tento den 10.12.2010 v pátek odpoledne mi Petr od Faldy zavolal velice nepříjemnou zprávu. Falda se má sice po všech stránkách v nové stáji dobře, ale veterinář zjistil, že Falda oslepl na pravé oko :-(  Falda se prej už pár měsíců projevoval, že je něco z pravé strany v nepořádku. Ale bohužel u nich v Libchavách na pastvině si někdy v květnu zranil tohle pravé oko a zřejmě od té doby se v tom oku začaly dít nějaké změny, které vedly až k oslepnutí. Nevím, co přesně byla příčina oslepnutí, lékařskou zprávu jsem neviděla. Bylo mi jen řečené, že jde o staré zranění.. Je to hodně těžké zkousnout, že můj bývalý koník je teď slepý na jedno oko. Při tomto nepříjemném telefonátu se mi jen podlamovaly kolena a chvěl se mi hlas..Nic méně, horší by bylo zjistit, že už nežije Falda vůbec. Potkala jsem se v životě se spoustou slepých koní jak na jedno oko, tak na obě..i tito koně dokázali žít plnohodnotný život. Já na jednom úplně slepém koni dokonce ve svých 15ti letech jezdívala. Byl skvělý, pozorný a naslouchal mým slovním pobídkám. Strávila jsem v jeho sedle obrovský počet hodin a nikdy jsem se necítila v jeho sedle nijak ohrožená. Mé oči byly jeho oči. Ten kůň mi důvěřoval naplno a proto mě nechal na svém hřbetě i jezdit..Doufejme tedy, že i přes to, že je Falda teď slepý na jedno oko, že i tak ho bude Petr nadále mít rád tak jako doposud a že jim to nebude bránit v dalších společných chvílích strávených spolu jak pod sedlem tak ze země, a že Falda nadále zůstane Petrův parťák, který se mu už od začátku zaryl hluboko do srdce. Píše se mi sem o tomto s těžkým srdcem, kor když vím, že zrak už Faldovi nikdo nenavrátí. Ale myslím, že všichni co Faldu u mě ve stáji milovali, by to měli vědět.
 
Teď mi nezbývá než doufat, že se oběma podaří se s touto skutečností smířit co nejdříve a že jim to nebude překážkou a dopřejí si oba další společné zážitky a radost. Musíme jen doufat, že Faldu už žádné další zdravotní problémy nepotkají. Ikdyž, u koní člověk nikdy neví, co na ně kde číhá. Myslím, že každý kůň si v životě způsobí nějaké zranění, vážné či lehké, a člověk si tohle nikdy nemůže dávat za vinu. Jsou to přeci jen zvířata, u kterých nestojíme 24h/denně a kolikrát, ikdyž u nich stojíme, nejsme schopni té zkáze zabránit :-( Sama jsem si s Fušou prošla hodně prekérníma situacema a velkýma úrazama s doživotníma následkama,.. Myslím si, že když člověk toho koně miluje, zvykne si na všechno, i na jeho nedostatky či pošramocené zdraví. Pak už je to hlavně o lásce k tomu koni.
 
Nové zprávy o Faldovi
 
Jelikož jsem do této rubriky už hodně dlouho nic nenapsala, ale Petr od Faldy mi od srpna určitě několikrát volal, nejsem schopná sem napsat datumy. Nic méně Falda někdy v říjnu prodělal kašel, načeš se zjistilo, že je zřejmě alergický na plísně. No jo, v ohradě měli balíky sena, které bylo plesnivé a s Faldou to docela zacloumalo. Nafasoval od doktora antibiotika a zároveň Petr usoudil, že bude rozumné si Faldu převézt blíž k domovu, kde nemají plesnivé seno.
 
Na internetové stránky stáje, kde byl Falda převezen, jsem ještě nenarazila. Možná ta stáj své stránky ani nemá, takže se ani nemůžeme podívat, kde teď vlastně Falda bydlí. Jen vím, že bydlí přímo ve Sloupnici. Tam kde Petr. Takže to má Petr za Faldou teď o moc blíž. Tak snad se oběma bude ve Sloupnici dařit líp.
 
Nové zprávy o Faldovi z 6.8.2010
 
Dnes 6.8.2010 mi opět po delší době zavolal majitel Faldy - Petr. Sdělil mi samé potěšující zprávy. Falda je prej moc hodný. Už i pod sedlem si zvyká na cizí koně a už to s ním není tak strašné. Chodí do ohrady s kobylkama a tam si jednu obrovsky zamiloval. Na úvaze už dokáže stát krásně sám, neřechtá po koních, nepřešlapuje, nevyšiluje. Zřejmě začíná koník dostávat rozum:-)

V září 11.-12.9.2010 se v Libchavách bude konat rodeo, které tam bývá každoročně a má už několikaletou tradici. Jelikož se tam budou jezdit i barelly a tyče a zřejmě trail, tak už si Peťa s Faldou zkoušeli barely na kolbišti. Prej první barel, který se jede na pravou ruku, mu Falda obklusal, ale další dva na levou ruku už šel krásně i ve cvalu. Při posledním stočení kolem barelu bere prej krásně šmíry domů. Takže to vypadá, že by se možná mohl Petr s Faldou této srandy taky zůčastnit. Každopádně já chci  být přitom, takže v září už se těším, že uvidím Faldu a celý kolektiv na ranči.
 

Nové zprávy o Faldovi z 19.6.2010

Dnes 19.6.2010 mi po hodně dlouhé době zavolal Petr od Faldy. Falda prej stále ve společnosti cizích koní vyvádí lotroviny. Petr už má trošku strach na Faldovi jezdit za cizíma koňma, takže se hodně drží spíš na jízdárně nebo chodí na vyjíďky se stájovýma koňma. Většinou prej když se dostanou mezi cizí koně a Falda začne chodit po zadních a ustupovat do stran a couvat a prostě se stávat pro Petra neovladatelným, Petr z něj na chvilku sleze. Pro Faldu tohle zrovna není ideální, protože tohle vždy pochopí jako vítězství a příště to mile rád udělá znovu, protože si bude jistý, že tohle Petra z jeho hřbetu sundá. Dala jsem Petrovi pár rad, jak na Faldu, když mu vymýslí něco takového, tak snad se jima Petr bude držet a příště z něj už nesleze, ale dá mu spíš co proto.

 

Obrazek

 

Jinak se má prej Falda moc dobře a v boxe i v ohradě je Petrův velký kamarád:-) Pokaždé co dojde Petr do ohrady, Falda za ním hned přijde .. Falda skončil opět v ohradě s kobylkama. Tam je prej spokojený a hlavně ho tam nikdo nebije. No a už konečně Falda přibral a vypadá trochu k světu. Teď jak nemá tu zimní srst, je z něj nádherný kůň.

Peťa poslal pár fotek, které vám dodatečně dodám na rajče.

Tento ranč má již nové internetové stránky a to :

www.ranchclibchavy.wbs.cz


 

Nové zprávy o Faldovi z 1.5.2010

Dnes (1.5.2010) mi volal Peťa od Faldy. Vypadá to, že se začal už Falda pořádně projevovat. Byli spolu na hromadné vyjížďce, kde Falda Peťovi ukázal co dokáže, když přijde do společnosti cizích koní. Najivně jsem si myslela, že se mi podařilo to Faldu odnaučit v Kostelci. Ale jak jde vidět, tak asi ne:-((
 

A co vlastně Falda udělal Peťovi? Klasika, nesnesl kolem sebe žádné cizí koně, tak se začal stavět na zadní a vykopávat po nich. Pro Peťu byl Falda v ten moment neovladatelný, jelikož i gumy nechal Peťa doma. Takže mu jen po chvilce při tom, co se Falda postavil na zadní, pleštil rukou mezi uši, a pak už prej na zadky nešel. Jinak prej, až se Falda trochu zklidnil, tak Peťa slezl, aby se Faldovi nepodařilo ho setřepat. Takže na tohle jsem Peťovi poradila fintu - hned v daný moment, kdy začne Falda vymýšlet, okamžitě ho vzít na malý kruh a stočit Faldovi hlavu až k botě a nechat ho točit, dokud se nezastaví. Takže - uvidíme, jestli to příště zabere.

Jinak Falda přestal chodit do ohrady s kobylama. Nemělo to na něj prej dobrý vliv - když se vyvedl z ohrady, řechtal jak šílený a nechtěl na úvaze postát, chtěl jít za kobylkama a odděloval si od stáda jen některé.. Tak začal chodit s valachama. No a tam samozřejmě dostane občas na budku od starých mazáků. Takže už přibyly Faldovi i nějaké ty šrámy. A prej se asi někde v ohradě uhodil Falda do pravého oka, má ho nateklé. Dávají mu do něj mastičku framikoin, tak snad to bude dobré.

Jinak je Peťa i nadále s Faldou spokojený. Falda už půjde brzy na pastviny i na noc, takže mu možná konečně trochu spadne hřebínek:-) Už ho přestal Peťa i dokrmovat, aby neměl tolik energie. Dostává jen klasický příděl jako ostatní.
 

Nové zprávy o Faldovi z 19.4.2010

Dnes (19.4.2010) mi přišel email od Peti. Sice krátký, ale přece. Falda se má prej moc dobře, je poslušný a už je i odčervený.

 

Byl už i na první vyjížďce, na které se choval prej bezvadně. Před vyjížďkou si dali ještě na jízdárně trochu poslušnosti a rozpohybování se. Peťa poslal i pár fotek. Některé Vám sem vložím.

Obrazek


Nové zprávy o Faldovi z 4.4.2010

Dnes (4.4.2010) mi volal Peťa, že mi poslal pár fotek s Faldou. Fotky byly takové všelijaké, ale jsem ráda za ně. Podařilo se mi asi tři pěkně zpracovat a upravit. Samozřejmě jsem je poslala i Peťovi, ať má nějaké pěkné fotky s Faldou.

 

Jinak se má Falda prej velice dobře. Chodí už do ohrady s valachem Džoudým a velice si rozumí. Jen když se mezi ně pustí kobyla, začne si ji Falda pěkně bránit a po Džoudým kopat :-)

Obrazek

Včera si prej Peťa nádherně zajezdil na Faldovi na jízdárně. Prej byl moc hodný a skvěle poslouchal. Což já o Fušovi říct nemůžu, že jo. Ale nedá se. Hlavně , že si rozumí ti dva.

 

Nové zprávy o Faldovi z 30.3.2010

Dnes (30.3.2010) mi volal kolem oběda Petr Černý. Moc mě svýma zprávama potěšil a zároveň pobavil :-)

Kde začít? Na Faldu se bylo prej podívat spoustu lidí. Dokonce i dcera pana Cejpa, která má také svůj vlastní ranč nedaleko ranče C. Faldu Petrovi moc pochválila. Prej je to krásný kůň a prej Peťa koupil dobře. Faldu Petrovi obhlídl ještě i jeden pán, který má též na ranči C své koně, a také mu ho pochválil. Všichni se prej zhodli, že je to moc pěkný a hlavně šikovný kůň, že jde vidět, že s ním bylo pracované. Samozřejmě mě tyhle slova od Petra moc potěšily, protože u nás doma nikdo nedokázal ocenit to, jak jsem s Faldou celé tři roky makala a vše ho učila.

Peťa se na Faldovi prej učí pod dohledem Milana Cejpa i překroky do stran, obraty.. Milan prej prohlásil, že kůň to umí, ale Petr se to musí naučit :-))

Dokonce prej když šel Petr s Faldou na jízdárnu, Falda se ploužil za Petrem, a Petr se najednou otočil a Falda měl shozenou uzdečku :-)) Prej je to kaprfild :-)) Peťa má ale uzdečku kolem obou uší, ale bez podkrčáku, takže to byla jen otázka času, kdy to Faldovi spadne z hlavy:-)

Petr už nechodí na Faldovi jezdit denně - na popud mých rad. Falda poslední měsíce nebyl zvyklý chodit ven skoro vůbec, na ranči C hodně zhubl nervičkama a změnou prostředí, tak by nebylo dobré, kdyby Petr se svýma kilama na něm jezdil denně. Takže mu už i ob den dává šábes. A také je dobrá zpráva ta, že už se prej začíná Faldovi tvořit bříško:-)
 

O víkendu se možná vydají už i na kratší vyjížďku - mezi pastvinama k lesu. Určitě ale nepůjdou sami, společnost jim bude prej dělat Áďa a Milan.

Také mi Petr řekl, že se máme s Laďou zas domluvit a že máme přijet na návštěvu. Že by jsme všichni na jejich koních mohli vyrazit na delší vyjížďku. Prej mi tenhle vzkaz posílá Milan Cejp. A spát prej můžeme buď na "salonu" a nebo přímo doma u Milana. Takže až bude teplo a léto, určitě zase s Laďou za Faldou a skvělým kolektivem z ranče C, přijedeme.

Jinak se prej Áďa chystá založit nové stránky ranče C, takže hned jak budou, Petr mi pošle na ně odkaz a já Vám ho sem vložím. Určitě už tam bude prej nafocený i Falda jako nový člen stáje, takže se máme na co těšit. Pak už budeme moct i víc sledovat dění na ranči C.

Nějaké fotky prej nafotila snad od Ádi sestra. Fotila prej Peťu s Faldou na jízdárně. Tak jsem Petra přemluvila, aby si nechal ty fotky poslat na email a nějaké pak poslal i mě. Tak snad sem budu moct i brzy vložit další Faldovi fotečky.
 

Nové zprávy o Faldovi z 29.3.2010

Dnes (29.3.2010) večer mi přišel po delší odmlce email od Petra Černého. Je mooc s Faldou spokojený. Prej je Falda obrovsky trpělivý, hodný a už chodí dokonce do výběhu s kobylama. Milan Cejp prej pronesl, že to Faldovi s kobylkama svědčí, protože už konečně začíná trochu přibírat. Fotky bohužel nemám, takže nemůžu soudit. V úterý byl prej opět Peťa s Faldou na jízdárně a dělali i různé cviky a prej super....
 

Jinak je Falda už prej konečně překutý. Ale veterinář je ještě nenavštívil, takže odčervený ještě stále není.

Nové zprávy o Faldovi z 23.3.2010

Dnes (23.3.2010) večer mi přišel krátký email od Petra - majitele Faldy. V pondělí i úterý prej byli jezdit na jízdárně. Falda prej krásně poslouchal, klusali, i cválali na obě strany a dokonce prej na správné nohy:-)
 

A poslali mě i Laďovi spoustu pozdravů (Peťa i Falda) :-)))
 

Nové zprávy o Faldovi z 20.-21.3.2010

V sobotu (20.3.2010) po obědě jsme se s Laďou vydali navštívit Faldu v jeho novém domově. Vše bylo dopředu domluvené s panem Černým a Faldou :-)

Vyjeli jsme kolem 14h a na místo jsme dorazili až kolem 17h. Pan Černý s Faldou už byli dávno na jízdárně, tak jsem se hned vrhla za nima. Pan Černý hned slezl z Faldy a nabídl mi, abych si na něj sedla. Chvilku jsem nemohla rozdýchat ten pocit, že jsem zase s Faldou. Vzala jsem jeho hlavičku do náruče a se slzama v očích jsem se ho držela jako klíště.. Pak jsem se vyhoupla do jeho sedla a šla jsem s ním špacírovat po jízdárně.
 

Upřímně, ze začátku mi to s ním vůbec nešlo. Nechtěl mi dát vůbec hlavu dolů na požádání, jakoby už zapomněl, jak na to. Jen chodil, vyvracel hlavu a nereagoval vůbec na holeně a na pobídky nohama. Nakonec jsem trošku přitvrdila a Falda si na pobídky vzpomněl a začal pěkně šlapkat. Sice se mu moc nechtělo, ale to se dalo čekat, už byl na jízdárně skoro hodinu. Zkusila jsem si s ním pár koleček zaklusat a pár jsme i zacválali. Nadřela jsem se na něm sice, ale nakonec nám to pěkně šlo.
 

Pak jsem pustila do sedla zase zpět pana Černého, aby mi ukázal , jak si s ním rozumí. No, Falda vyvracel hlavu, kroutil se jak had, pan Černý na něm seděl shrbeně, nohy vzádu a pokrčené.. Tak jsem se pustila do jejich drezůrování :-) Pan Černý vůbec nebyl proti. Nakonec se mi podařilo ho přemluvit, aby donesl gumy, které jsem mu na Faldu dala, aby nosil pěkně hlavičku dole. Neuměli je nacajkovat na Faldu, proto je ještě nepoužívali.

No a jak jsme Faldovi dali gumy, hned měl pan Černý čas na to, aby se mohl soustředit na svůj sed a né na dávání hlavy Faldovi dolů:-) Nemohl si ty gumy vynachválit. A jelikož už byl Falda unavený, tak jsme skončili na jízdárně a šli ho odsedlat na úvaz. Ostatní koníci, co byli na kolbišti s náma tam ještě zůstali.
 

Pan Černý ho pěkně vypucoval, vybral mu z kopýtek, já ho nacpala mrkví, kterou jsme mu dovezli - Falda měl totiž 20.3. narozeniny!! A pak si pan Černý odvedl Faldu do boxu. Já s Laďou jsme jen koukali, v jak krásně nastlaném boxu, plném slámy a sena, si Falda bačuje. Dostal do žlábku pěkně granulky s kukuřičnýma lupínkama, suchýma rohlíkama a jabkama... a spokojeně baštil.
 

No a my sedli do auta i s panem Černým a jeli k němu domů - pozval nás k nim do dědiny do hospody na zvěřinové hody. Před tím jsme se stavili ještě u nich doma pro jeho manželku a dceru. Jsou to moc fajn lidi a večer jsme strávili nad dobrým jídlem a pivem, s dobrýma lidma a zároveň jsme si všichni potřásli pravicí a potykali:-)

Kolem 22h jsme to v hospůdce s Laďou zabalili a jeli zpět do Libchav do penzionu, kde jsme na noc složili hlavu.
 

Ráno jsme kolem 8h vstali, zaběhli si do obchodu na snídani, pojedli jsme a před 9h jsme se s Petrem (panem Černým :-) ) sešli opět na ranči. Všichni už tam byli a my dojeli jako poslední.

Tak jsme s Peťou vytáhli Faldu na úvaz, ostatní koně šli do ohrady, takže Falda chvilku na úvaze řádil, že je tam sám, ale pak si Adéla (jedna z místních pomocnic na ranči) dovedla na úvaz koníka, tak už byl Falda spokojený.

Společnýma silama jsem s Petrem Faldu vyčistila a nasedlala a šli jsme na jízdárnu. Před tím jsem ještě Faldovi znovu zapletla ocas, měl ho zapletený ještě od jeho odjezdu od nás:-)
 

Petr si na Faldu sedl a začlo opět drezúrování. "Seď rovně, ruce natáhni před sebe, dej je blíž k sobě, prošlápni paty, nehrb se, ruce dolů - nezdvyhej je tak.. " Oproti sobotě už Peťa na Faldovi vypadal bezvadně. Mé "buzerování" si vzal k srdci a snažil se jak nejvíc mohl. I Falda pod ním spokojeně cupital. Jen se mu trochu nechtělo:-) Peťovi se podařilo s Faldou i pár koleček obcválat, takže jsem ho bedlivě sledovala a hulákala na něj, co má přesně dělat, kam přiložit nohu, otěž, jak si zasednout do sedla.. Super, byli moc šikovní.

Pak jsem šla na Faldu zas já. Trochu jsem ho vykrokovala, udělala s ním pár obratů , překroků, zacouvání a pak jsme začli klusat. Oproti sobotě jsme si spolu začli zas rozumnět skvěle, jen ta lenost se nám nepodařila moc dobře udolat:-( Nic méně v klusu šel pěkně a dokonce se mi podařilo ho nacválat i na správnou nohu. Obcválali jsme pár koleček na obě strany, pak jsme chvilku krokovali a nechala jsem Faldu být. Jen tak jsem na něm seděla uprostřed kolbiště, škrabkala ho na hlavě a užívala si pocitu, že na něm zase sedím. Pak za mnou přišel Milan Cejp s Petrem a probírali jsme Faldu a jeho žití na ranči.

Pro více fotek klikni na fotku:
 

Obrazek

Kolem kroužila Áďa na mladém QH hřebcovi a když zastavila a slezla z něj, šla jsem Faldu zaparkovat vedle ní, aby si Falda zvykal stát v klidu vedle koně na kolbišti. Super - stál ani nemukal, jen ten hřebec občas zahučel:-) No a pak jsem z Faldy slezla, odepla mu gumy a odvedla ho na úvaz, kde jsme ho opět s Peťou společně odsedlali a vyčistili. Pak ho Peťa pustil do boxu a dal mu baštu do žlábku.

Mezi tím co Falda baštil a odpočíval, udělal nám Peťa prohlídku celého ranče, ohrad a koní. Na tomhle ranči se koně špatně opravdu nemají. Všichni jsou tlustí jako koule a jen žerou a žerou a žerou. Falda sice za ten týden rapidně zhubl, což není moc fajn, ale při jeho povaze, to bylo úplně jasné, že shodí. Změna prostředí na něj nikdy nepůsobila moc dobře, vždy zhubl a až po pár týdnech, co se zžil s místním prostředím se teprve začal popravovat.

Když jsme se vrátili z obhlídky ranče, Áďa zrovna vyváděla jediného koníka, který zůstal ve stáji s Faldou a Falda opět ukázal, jak je závyslý na koních. Postavil se v boxe na zadní a zapřel se kopytama o železné katra.

Tak se Peťa rozhodl, že ho radši pustí už do ohrady. Vypustil ho tedy do kolbiště, kde byl sám. Ostatní koně už byli na pastvinách. Tak Falda chvilku běhal po kolbišti, řechtal a koukal, kde jsou koně. No a já koukala na něj a tiše se s ním loučila, už jsme měli odjíždět domů.

Hrozně se rozpršelo, ale mě to neodradilo, i tak jsem ho fotila o dušu a kochala se pohledem na něj a slzy v očích se mi nepodařilo udržet.

Když jsme se loučili s Petrem , nebyla jsem schopna žádných slov:-( Třásl mi rukou a obrovsky mi děkoval za to, že jsem mu prodala tak skvělého koně a tak skvěle přiježděného. K tomu nešlo nic dodat. Zároveň jsem byla hrdá na to, že mou tříletou práci s Faldou někdo dokázal takhle ocenit, a zároveň jsem byla smutná z toho, že jsem Faldu vlastně připravila pro cizího člověka:-(

Falda i já jsme se dočkali ocenění i od pana Milana Cejpa - majitele ranče, i od Adély - pomocnice ve stáji a super jezdkyně. Prej je Falda suprovní hotový kůň, dobře přiježděný, dobře ovladatelný a klidový. Prej jde na něm vidět kus práce a hlavně, že ta práce byla dělaná srdcem.

Cestu zpět jsem odřídila opět já, ale tentokrát se mi moc dobře nejelo. Nejen , padal z nebe déšť, ale padaly i mě z očí obrovské slzy. Slzy smutného a nešťastného člověka:-(

Všem na ranči tímto děkuji, že mi dali možnost za Faldou přijet, sednout si na něj, pohladit ho... Děkuji za to, že se tam o něj dobře starají, že mu dávají tolik lásky, kolik si zaslouží... Krátce řečeno - jsem ráda za to, že je Falda u tak skvělých lidí, u lidí, kteří milují koně!

Peťo, Milane, Áďo - děkuji za vše a doufám, že se zase brzy uvidíme. Bylo mi s Váma moc fajn a ráda se k Vám budu vracet. A když se neuvidíme do léta, tak v září na tom vašem rodeu určitě. DĚKUJI !!!
 

 

Nové zprávy o Faldovi z 18.3.2010:

Dnes (čtvrtek 18.3.2010) kolem oběda jsem volala panu Černému, jak se má Falda a jak pokračuje s jeho tréninkem ... Možná už jsem otravná, ale asi potřebuju slyšet nové zprávy o tom, jak se Faldovi daří a jak se spolu s panem Černým zžívají.

Takže, nic nového jsem se velice nedozvěděla. Falda se má pořád stejně skvěle. Do ohrady chodí zatím pořád sám. Z ohrady si může vejít kdy chce do přístřešku, kde měli schované balíky sena a slámy. Jelikož tam balíky jsou už jen asi tři, otevřeli to Faldovi, aby mohl chodit zobat přes den seno. Prej už je Falda tak na pana Černého zvyklý, že když přijede pan Černý na ranč, jde k ohradě a zavolá na Faldu, Falda vyleze z přístřešku a jde za ním.

Včera byli opět na jízdárně na lonži a i pod sedlem. Na lonži prej zkoušel pan Černý mé pobídky, které jsem mu napsala v úterý do emailu. Např. když Faldu nechá samotného stát v kolbišti a dá mu povel - stůj, tak musí Falda stát, ikdyž pán odejde dál. Tak to pan Černý vyzkoušel a chodil kolem Faldy dokolečka a Falda prej stál pěkně jak zařezaný:-) Pak prej Falda zkusil na lonži udělat ten svůj grif - otočím se proti pánovi čelem, napružím lonž a budu couvat pryč :-)) Klasika, to zkoušíval i na mě. Pan Černý se prej nedal a na radu pana Cejpa Faldu znovu navedl na kruh na ten samý směr a Falda zase pěkně fungoval.

Pod sedlem spolu pracovali také. Podařilo se najít sedlo, které prej Faldovi neklouže a netočí se do stran. Tak uvidíme, jestli se podaří panu Černému pak podobné sedlo někde koupit. Nic méně prej pod sedlem opět krokovali a klusali. Falda prej pokukoval pořád po koních ve vedlejší ohradě. Prej pan Černý zkusil dát ze sedla Faldovi i hlavičku dolů. Jak jsem to panu Černému psala nebo říkala - jednou rukou (popřípadě jemně jen prstem) jednou , dvakrát lehce zatahat za jednu otěž a přiložit holeně, a Falda by měl dát hlavu dolů. Takže se to prej úžasně povedlo.

Jinak zítra se bude zřejmě Falda odčervovat. Přijede tam veterinář a rovnou ho asi odčerví.

A taky je prej Falda jediný kůň ve stáji, který stojí čistý večer v boxe :-) Teda upřímně, prej se zatím v ohradě vůbec neválí, takže mu pan Černý denně pucuje jen břicho, nohy a kopyta od blata z ohrady.. Kdo ví , jak to bude, až ho pustí mezi ostatní koníky a Falda se začne rochnit v blatě s nima :-) Kdo ví, jestli bude ještě Falda jediný v boxech večer, který bude čistý :-)))
 

Nové zprávy o Faldovi z 16.3.2010:


Dnes (úterý 16.3.2010) se mi opět ozval pan Černý s novýma zprávama o Faldovi. Zrovna jel s panem Cejpem na seno, takže náš rozhovor trval jen krátce, ale podstatné věci jsem se nakonec dozvěděla:-)

Takže - kde začít? :-) Falda už byl v pondělí poprvé pod sedlem. Jelikož pan Černý ještě nemá na Faldu své sedlo, půjčil si z ranče. Ale prej žádné sedlo pořádně Faldovi nesedí, všechny se na něm přetáčí. Faldovi se hodně zakulatily záda a rozšířil se v kohoutku, takže by potřeboval sedlo nejlépe na míru. S panem Černým se prej všechny sedla na Faldovi přetáčí.

Nic méně ani tohle ho neodradilo od toho, aby s Faldou zkusil trochu popracovat. Vzal ho na jízdárnu nejdřív na lonž a pak na něj i sedl. Krokem i klusem se spolu zžívali a prej jim to šlo skvěle. Jednou se Falda prej trochu poplašil, když kolem jízdárny proběhli koně v ohradě. Prej chtěl Falda utíkat s nima:-) Ale pan Černý mu zasedl do sedla a zaklonil se a Falda hned pěkně přešel zas do pomalého klusu. Pracovali spolu na jízdárně prej celkově tak asi hodinku.

Také mi bylo řečeno, že Faldovi bylo dnes asi smutno :-( Zatím chodí do ohrady sám a má koníky jen přes ohradu. No a ti se na něj vyprdli a šli na druhý konec ohrady a Falda prej jen smutně stál a koukal na ně. Zatím ho nechtějí pouštět společně s koňma, nejdřív si musí na ně zvyknout aspoň přes ohradu, aby nedostal hned nakládačku. Ale prej Falda zrovna nevypadá na koně, který by se nechal otloukat. V ohradě prej přes bariéru se na koníka šklebil a naznačoval, že by ho i kopl :-) No jo, to je celý Falda.

V boxe stojí Falda vedel nejstarší dámy z ranče. Vedle 25ti leté bělky , zakladatelky ranče C v Libchavý. Kobylka se prej přes mříže na Faldu šklebívá, tak jí to už začal Falda vracet:-)

Jinak prej Falda krásně chodí ke žlábku na požádání, dostává stále mrkvičky a jablíčka a má se velice dobře.

A pan Černý slíbil, že se bude snažit mě stále informovat o jejich pokrocích a rodostech. A jakmile bude mít fotky, bude hned posílat. No a já je samozřejmě budu sem vkládat.
 

Druhý den je Falda u nového majitele 14.3.2010:


Celou neděli 14.3.2010 jsem neměla o Faldovi vůbec žádnou zprávu. Trošku jsme se i bála, jestli se něco neděje nebo jestli se něco nestalo. Ale jak jsem večer zjistila díky telefonátu pana Černého, tak pán neměl vůbec čas volat nebo psát, protože se naplno věnoval Faldovi:-)

Takže z telefonátu od pana Černého jsem se dozvěděla, že se všem na ranči Falda moc líbí a dokonce i manželka a jeho děti Faldu obdivovali :-) Pan Černý bydlí od ranče asi 15km daleko a v neděli byl za Faldou prej 3x :-) Ráno musel být ve stáji hned když se koníci krmili, aby si ho mohl nakrmit.. Když šli koně do ohrady, Falda musel počkat, protože on musel jít napoprvé zvlášť, sám do vedlejší ohrady.

Faldu prej vypustili do vedlejší ohrady a on tam běhal jak zběsilý s ocasem nahoru:-) Jako bych ho viděla:-) Pak se očuchával přes ohradu s ostatníma koňma.

Pak trávil ještě nějaký čas Falda s panem Černým v kolbišti na lonži. Pan Černý zkoušel, jak ho Falda bude na lonži respektovat . No a vypadá to podle jeho slov, že ho Falda skvěle poslouchá na slova - krok, klus, hou.. Pan Černý s ním byl naprosto spokojený a jen ho vychvaloval.

V boxe je prej zlatý. Vždy zajde ke žlabu, když k němu pan Černý chce jít.. na čištění se prej nešklebí a pěkně drží.. Hned jak Faldu pan Černý prej vyvedl z ohrady, tak ho vypucoval do sucha - měl prej zacákané nožky od blata, tak mu to musel pořádně vydrhnout:-)

Mrkvičky a suché rohlíčky do něj prej pořád láduje:-))

Závěr pana Černého byl takový, že je s ním moc spokojený. Večer mi poslal ještě pár fotek ze dne stráveného s Faldou:
 

Fotky Faldy z nového domova - klikni na fotku:

Obrazek



 

Takže snad budou oba spolu takhle pěkně pokračovat dál. Moc jim to přejem!!!
 
 

Náhledy fotografií ze složky Falco Scooter


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář